Επαναφορά Αρχείων που Έχουν Διαγραφεί: Οδηγός για Επιτυχία
Το να χάνει κανείς τα αρχεία του είναι οπωσδήποτε ένα μεγάλο σοκ, ειδικά αν πρόκειται για δεδομένα υψηλής πρακτικής ή συναισθηματικής αξίας. Πώς επαναφέρω αρχεία που διέγραψα; Αυτό είναι κάτι που αναρωτιούνται όλοι και το οποίο έχει διαφορετική απάντηση ανάλογα με το αν τα δεδομένα διαγράφηκαν στο κινητό ή στον υπολογιστή.
Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω τις μεθόδους για επαναφορά αρχείων που έχουν διαγραφεί και ποια είναι τα βήματα για την επιτυχία, ώστε να μη χρειαστεί να… θρηνήσετε χωρίς λόγο τα δεδομένα σας.
Επαναφορά αρχείων από προσωρινή διαγραφή
Τόσο οι υπολογιστές όσο και τα κινητά διαθέτουν μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, καθώς δεν διαγράφουν απευθείας πολλά από τα δεδομένα που ο χρήστης διαγράφει, είτε επίτηδες είτε κατά λάθος.
Έτσι, στα iPhone με λογισμικό iOS, στις σημειώσεις αλλά και στις φωτογραφίες υπάρχει φάκελος με τις πρόσφατες διαγραφές. Εκεί βρίσκονται για 30 μέρες όλα τα αρχεία που έχουμε διαγράψει και μπορούμε να τα ανακτήσουμε εντός αυτού του διαστήματος. Μετά όμως τις 30 ημέρες, διαγράφονται αυτόματα οριστικά.
Αντίστοιχα, στα κινητά με λογισμικό Android, υπάρχει φάκελος «Κάδος ανακύκλωσης» σε πολλές εφαρμογές, όπως οι φωτογραφίες και οι σημειώσεις.
Το ίδιο ισχύει και στους υπολογιστές με λογισμικό Windows και macOS, όπου στον Κάδο ανακύκλωσης μπορείτε να κάνετε Επαναφορά το αρχείο που έχετε διαγράψει.
Επαναφορά αρχείων από οριστική διαγραφή με backup
Αν το αρχείο διαγράφηκε οριστικά (π.χ. επειδή αδειάσατε τον Κάδο ανακύκλωσης ή πέρασαν οι 30 ημέρες που παραμένει εκεί στα κινητά), τότε η ανάκτησή του μπορεί να γίνει μέσω back up.
Στα iPhone, το backup γίνεται αυτόματα στο iCloud, εφόσον υπάρχει επαρκής χώρος. Στο iCloud μπορείτε να βρείτε το iCloud Backup (Ρυθμίσεις → Apple ID → iCloud → Διαχείριση Χώρου → Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας) και να το επαναφέρετε στο κινητό. Παράλληλα, τοπικά στον υπολογιστή μπορείτε να κρατάτε backup στο iTunes, από όπου μπορεί να γίνει η ανάκτηση της τελευταίας version.
Αντίστοιχα, στα κινητά με λογισμικό Android, υπάρχει backup στο Google drive.
Διαβάστε περισσότερα για την επαναφορά αρχείων από κινητό.
Στα Windows, το backup αποθηκεύεται στο Onedrive, όμως υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Ιστορικού Αρχείων να επαναφέρετε παλαιότερες versions του αρχείου, εφόσον έχετε ενεργοποιημένο το Windows Backup.
Αντίστοιχα, στους υπολογιστές Mac, το backup αποθηκεύεται στο iCloud, ενώ με τη λειτουργία Time Machine μπορείτε να επαναφέρετε παλαιότερες versions του αρχείου.
Επαναφορά μέσω λογισμικού ανάκτησης δεδομένων
Αν δεν υπάρχει backup, τότε το ζήτημα περιπλέκεται, παρόλο που είναι και πάλι δυνατή η επαναφορά αρχείων που έχουν διαγραφεί μέσω λογισμικού ανάκτησης δεδομένων.
Online κυκλοφορούν πολλά τέτοια software, τα οποία παρέχονται δωρεάν ή έναντι χαμηλού αντιτίμου. Αυτά σκανάρουν τον δίσκο, με στόχο να βρουν και να επανακτήσουν το αρχείο.
Στην πραγματικότητα, τέτοιου τύπου προγράμματα δεν έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν επαρκώς τον δίσκο ούτε να βρουν το διεγραμμένο αρχείο και δυστυχώς έχουν πολύ μικρό ποσοστό επιτυχίας. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς μπορεί να σβήσουν πολύτιμα αρχεία κατά τη λειτουργία τους, κάνοντας στην πορεία το έργο του τεχνικού ακόμα δυσκολότερο.
Το μυστικό είναι να απευθυνθείτε αμέσως σε έμπειρους τεχνικούς στο data recovery, μόλις διαπιστώσετε τη διαγραφή του αρχείου. Στη Datalabs διαθέτουμε προηγμένα λογισμικά, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη μέγιστη αξιοπιστία και αποδοτικότητα και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία των καταρτισμένων τεχνικών μας βρίσκουν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων το αρχείο που ψάχνετε.
Εύκολα, οικονομικά και απλά μπορείτε να επαναφέρετε γρήγορα και χωρίς κόπο τα διαγραμμένα σας αρχεία, χωρίς πειραματισμούς και αποτυχίες.