CASE STUDIES

Οι κάρτες Compact Flash χρησιμοποιούνται συνήθως ως αποθηκευτικά μέσα σε φωτογραφικές μηχανές και σε βιντεοκάμερες. Σε αυτό μας άρθρο μας, θα παρουσιάσουμε μια περίπτωση κάρτας CF 64GB που παραλάβαμε στα εργαστήρια μας και η οποία δεν αναγνωριζόταν. Read more

Recovery_CD_760

Αυτήν την εβδομάδα στα εργαστήρια μας παραλάβαμε ένα Case από τα… παλιά. Και λέγοντας από τα παλιά εννοούμε από εκείνη τη μακρινή εκείνη εποχή που οι φωτογραφίες γράφονταν σε δίσκους CD-Rom. Read more

Broken_Platters

Στα εργαστήρια μας την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε μία ιδιαίτερη περίπτωση και πάρα πολύ άσχημη για τα πολύτιμα δεδομένα του πελάτη μας.

Παραλάβαμε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο 2,5” Toshiba στον οποίο επάνω έπεσε ένα βιβλίο. Από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε ότι τα πράγματα θα ήταν δύσκολα, καθώς από τον σκληρό δίσκο ακουγόταν σαν κάτι να κουδουνίζει από το εσωτερικό του.

Οι φόβοι μας τελικά επιβεβαιώθηκαν καθώς όταν ο δίσκος ανοίχθηκε από τον τεχνικό μας, ήρθαμε σε ένα θέαμα που ευχόμαστε να μην είχαμε έρθει και ελπίζουμε να μην ξανά έρθουμε ποτέ.

Τα Platters του δίσκου, όπως φαίνεται και στην εικόνα του άρθρου, έχουν σπάσει μετά από  την πτώση του βιβλίου επάνω στον σκληρό δίσκο.

Το αποτέλεσμα δύστυχος είναι καταστροφικό, καθώς από τον συγκεκριμένο δίσκο πλέον δεν μπορούμε να ανακτήσουμε κανένα αρχείο. Τα Platters είναι αυτά στα οποία γράφονται τα δεδομένα και η παραμικρή φθορά σε αυτά συνεπάγεται με απώλεια λειτουργικών δεδομένων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να διαβαστεί ούτε ένα μικρό κομμάτι του δίσκου.

Toshiba_WD_50

Άλλες δύο δύσκολες εργασίες έφτασαν στα εργαστήρια μας. Σκληροί δίσκοι της Toshiba και της Western Digital οι οποίοι είχαν πρόβλημα με τα μηχανικά τους μέρη.

Μετά από ταυτόχρονη αντικατάσταση των προβληματικών μηχανικών μερών τους, καταφέραμε και ανακτήσαμε το σύνολο των δεδομένων.

QUANTUM840MB

Ακόμη και σήμερα που οι τεχνολογία έχει εξελίχθη τόσο πολύ και πλέον μιλάμε για χωρητικότητες της τάξης αρκετών Terabyte, φτάνουν στα εργαστήρια μας παλιοί δίσκοι, με χωρητικότητες μερικών Megabyte.

 

QUANTUM_840MB

Ένας τέτοιος δίσκος είναι και ο Quantum χωρητικότητας 840MB, ο οποίος έφτασε στα χέρια μας με σοβαρή βλάβη στα μηχανικά του μέρη.

Μετά από την αντικατάσταση των μερών που είχαν πρόβλημα, καταφέραμε και ανακτήσαμε επιτυχώς το σύνολο των δεδομένων που υπήρχαν περασμένα σε αυτόν.

WD3200BMVW

Στην Datalabs αναλαμβάνουμε την ανάκτηση των δεδομένων από σκληρούς δίσκους της Western Digital. Η ανάκτηση των δεδομένων στα εργαστήρια μας είναι άκρως αποτελεσματική. Στο 90% των περιπτώσεων σε δίσκους που ανακτήθηκαν το ποσοστό ανακτήσιμων αρχείων ξεπερνά το 95% των δεδομένων.

Μετά από επιτυχημένη αντικατάσταση των προβληματικών μηχανικών μερών σε σκληρό δίσκο Western Digital χωρητικότητας 320GB και μοντέλο WD3200BMVW (εικόνα 1).

WD3200BMVW

εικόνα 1

Πλέον έχει ξεκινήσει η ανάγνωση των επιφανειών του σκληρού δίσκου (εικόνα 2) και αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα.

PC-3000

εικόνα 2

Αν  ο σκληρός δίσκος δεν ανταποκρίνεται σωστά ή κατά τη λειτουργία του ακούγονται ασυνήθιστοι θόρυβοι, τότε σταματήστε αμέσως τη λειτουργία του και αποσυνδέστε τον από την τροφοδοσία του ρεύματος. Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάσταση του σκληρού σας δίσκου, μπορούμε να ανακτήσουμε τα πολύτιμα για εσάς δεδομένα.

Επικοινωνήσετε μαζί μας μέσο Τηλεφώνου , E-mail , της προσωπικής μας σελίδας στο Facebook ή του Site μας και ένας συνεργάτης μας θα είναι στην διάθεση σας για να βρείτε μαζί λύση στο θέμα που έχει προκύψει.

Φωτιά σε σκληρό δίσκο

Μια από τις πιο ακραίες περιπτώσεις που έχουμε αναλάβει είναι αυτή μιας εταιρίας εκτυπώσεων, η οποία είχε υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή από πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της, με αποτέλεσμα να καούν συνολικά δώδεκα υπολογιστές. Τα αρχεία που περιέχονταν στους αντίστοιχους σκληρούς δίσκους δεν υπήρχαν σε κάποιο εφεδρικό αποθηκευτικό μέσο και η σημασία της ανάκτησης ήταν πολύ μεγάλη. Μέσα σε διάστημα 25 ημερών καταφέραμε και ανακτήσαμε δεδομένα από δέκα χαλασμένους σκληρούς δίσκους σε ποσοστό που πλησίαζε το 100%.

Πάρα πολύ συχνά, καταφθάνουν στα εργαστήριά μας, δίσκοι από laptop που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα. Μια από τις πρόσφατες περιπτώσεις αφορά ένα laptop στο οποίο ο χρήστης κατά λάθος έριξε ένα ποτήρι με νερό, με αποτέλεσμα αυτό να εισέλθει μέσα στο σκληρό δίσκο. Τα δεδομένα ήταν υψίστης σημασίας και η υπόθεση απαιτούσε ειδικούς χειρισμούς. Όταν παραλάβαμε το σκληρό δίσκο αυτός περιείχε νερό, παρόλα αυτά μέσα σε ένα διάστημα μίας εβδομάδας καταφέραμε και ανακτήσαμε το 98% των δεδομένων που περιείχε ο χαλασμένος σκληρός δίσκος.

Από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι αυτές όπου απαιτείται η ανάκτηση των δεδομένων από συστοιχία RAID 0. Η ιδιαιτερότητα αυτών των συστοιχιών είναι ότι όλοι οι σκληροί δίσκοι θα πρέπει να είναι σε λειτουργική κατάσταση έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακτήσουμε λειτουργικά δεδομένα. Τα συγκεκριμένα συστήματα είναι πλέον πολύ διαδεδομένα στο εμπόριο, λόγω της μεγάλης τους χωρητικότητας. Το ποσοστό ανάκτησης της Datalabs από αυτόν τον τύπο συστοιχίας ανέρχεται στο 87%.

Μια από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις απώλειας δεδομένων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι εκείνη που προκαλείται από την πτώση των σκληρών δίσκων (κυρίως εξωτερικών). Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η επιφάνεια των δεδομένων δεν έχει επηρεαστεί, η ανάκτηση των δεδομένων είναι επιτυχής. Πιο συγκεκριμένα, σε μια από τις πιο γνωστές κατασκευάστριες εταιρείες σκληρών δίσκων, με την πτώση δημιουργείται ένα πρόβλημα που ονομάζεται Spindle Lock, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα το «κλείδωμα» των Platters (των επιφανειών όπου γράφονται τα δεδομένα). Σε αυτές τις περιπτώσεις η ανάκτηση των δεδομένων είναι επιτυχής με πολύ υψηλό ποσοστό.

Μια από αυτές τις υποθέσεις, αφορούσε ένα RAID 5 με τέσσερις σκληρούς δίσκους SCSI και λειτουργικό σύστημα LINUX, γνωστής εταιρίας πετρελαιοειδών το οποίο μετά από διακοπή ρεύματος ο RAID Controller κάηκε με αποτέλεσμα την απώλεια του ΑRRAY. Από τους τέσσερις σκληρούς δίσκους, οι δύο παρουσίασαν πρόβλημα στις κεφαλές τους με αποτέλεσμα την αδυναμία εκκίνησής τους. Ο ένας εξ αυτών ήταν μη ανακτήσιμος ωστόσο καθώς σε ένα RAID 5 τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν χωρίς την ύπαρξη όλων των δίσκων, τα δεδομένα ανακτήθηκαν στο 100%, χωρίς καμιά απολύτως απώλεια.