ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ Solid State Drives (SSD)

Αναλαμβάνουμε την ανάκτηση δεδομένων από κάθε τύπο

SSD

Η εταιρία Datalabs παρέχει υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων από SSD, για όλο το φάσμα των λειτουργικών συστημάτων, SSD, M2 NVMe, και όλων των μοντέλων φορητών και προσωπικών υπολογιστών.

Οι SSD σκληροί δίσκοι (Solid-State-Drive) δεν έχουν μηχανικά μέρη σε αντίθεση με τους με τους σκληρούς δίσκους (HDDs). Το γεγονός αυτό δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα είναι πολύ πιο ασφαλή στους SSD. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι SSD είναι πιο επιρρεπείς σε κάποιες βλάβες σε σχέση με τους HDDs. Τα μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικά φορτία αλλά και ξαφνικές αλλαγές τάσης μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες βλάβες. Επίσης τους SSD ο αριθμός των κύκλων εγγραφής είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να φθείρονται πιο εύκολα προκαλώντας απώλεια δεδομένων.

Οι περισσότεροι SSD χρησιμοποιούν περίπλοκη τεχνολογία στους controller έτσι ώστε να βελτιώσουν την αξιοπιστία αλλά και την ταχύτητα της αποθήκευσης. Η δομή των SSD είναι πιο περίπλοκη ακόμη και από τα περισσότερα συστήματα RAID. O τρόπος που γράφονται τα δεδομένα πάνω στους SSD διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και αποτελεί τις περισσότερες φορές καλά κρυμμένο μυστικό.

Τα ευρέως διαθέσιμα προγράμματα και υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μπορούν να διαγράψουν/καταστρέψουν τα αρχεία και να δημιουργήσουν δυσκολίες στην ανάκτηση των δεδομένων σας
ανακτηση δεδομενων απο ssd

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η ανάκτηση δεδομένων από SSD είναι δυνατή, όμως είναι μια περίπλοκη διαδικασία που απαιτεί μεγάλη εμπειρία, υπομονή και υψηλή τεχνογνωσία από ειδικούς στην ανάκτηση αρχείων.

Η διαδικασία ανάκτησης δεδομένων από δίσκο SSD εξαρτάται από την αιτία της απώλειάς τους. Αν η βλάβη είναι ηλεκτρονικής φύσης (π.χ. ο δίσκος χάλασε λόγω κακής χρήσης ή νερού), τότε θα πρέπει να γίνει πρώτα επισκευή του δίσκου, εφόσον γίνεται, και ύστερα να ανακτηθούν τα αρχεία. Αν ο δίσκος είναι ελαττωματικός λόγω λογικής βλάβης, επίθεση ιών ή έχει γίνει κατά λάθος διαγραφή δεδομένων, τότε η διαδικασία περιλαμβάνει ανάκτηση της δομής του δίσκου και πρόσβαση στα αρχεία, ώστε να μεταφερθούν σε άλλο δίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς και να μην προσπαθήσετε μόνοι σας με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα να ανακτήσετε τα δεδομένα. Τα προγράμματα αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας, ανακτούν συνήθως ελάχιστα δεδομένα και ενδέχεται να καταστρέψουν ή να διαγράψουν μόνιμα τα υπόλοιπα.

Η ανάκτηση δεδομένων από SSD είναι δύσκολη, επειδή οι SSD χρησιμοποιούν την τεχνολογία TRIM, η οποία βελτιώνει θεαματικά την ταχύτητα και την απόδοσή τους. Με βάση αυτή, όταν ένα αρχείο διαγράφεται, διαγράφεται επίσης και το index του που είναι απαραίτητο για την ανάκτηση δεδομένων. Αντίθετα, χωρίς αυτή την τεχνολογία, το αρχείο παραμένει σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, μέχρι να αντικατασταθεί από ένα άλλο.

Το ποσοστό επιτυχίας της ανάκτησης δεδομένων SSD εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

  • Βλάβη στο software ή στο hardware: Όταν η βλάβη αφορά τα ηλεκτρονικά μέρη του δίσκου, για παράδειγμα από κακή χρήση ή υγρασία, τότε οι πιθανότητες ανάκτησης μειώνονται παρόλα αυτά  οι έμπειροι μηχανικοί της Datalabs σε αρκετές περιπτώσεις βρίσκουν την λύση. Από την άλλη, αν η βλάβη είναι στο λογισμικό, το ποσοστό επιτυχίας ανεβαίνει θεαματικά.
  • Τεχνολογία TRIM: Αν η τεχνολογία TRIM είναι απενεργοποιημένη, τα ποσοστά επιτυχίας της ανάκτησης δεδομένων θα είναι πολύ υψηλότερα.
  • Διαχείριση του προβλήματος: Τα βήματα που θα γίνουν αμέσως μετά την εμφάνιση του προβλήματος στο δίσκο και της απώλειας δεδομένων παίζουν τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη και την επιτυχία ή την αποτυχία της ανάκτησης των δεδομένων. Η άμεση απενεργοποίηση του υπολογιστή και επικοινωνία με τους ειδικούς στην ανάκτηση αρχείων είναι δύο βασικοί παράγοντες επιτυχίας. Από την άλλη, αμφιβόλου ποιότητας προγράμματα κάνουν μεγάλη ζημιά, καθώς μπορεί να μεταφέρουν ιούς ή να καταστρέψουν/διαγράψουν δεδομένα και ύστερα οποιαδήποτε παρέμβαση να είναι δύσκολη.

Οι δίσκοι SSD και οι HDD αποθηκεύουν πληροφορίες με πολύ διαφορετικούς τρόπους που επηρεάζουν τη δυνατότητα ανάκτησης δεδομένων από αυτούς. Ένας σκληρός δίσκος HDD χρησιμοποιεί μηχανικά μέσα, για να αποθηκεύσει τα δεδομένα μαγνητικά σε περιστρεφόμενες πλάκες. Από την άλλη, οι δίσκοι SSD δεν έχουν μηχανικά μέρη, αλλά χρησιμοποιούν μνήμη flash για την αποθήκευση δεδομένων. Έτσι, όταν διαγράφεται ένα αρχείο, τα δεδομένα διαγράφονται οριστικά με την εκκαθάριση των κελιών αποθήκευσης. 

Συνεπώς, η μηχανική φύση ενός σκληρού δίσκου HDD επιτρέπει στο λογισμικό ανάκτησης δεδομένων να ανακτήσει διαγραμμένα δεδομένα που εξακολουθούν να υπάρχουν φυσικά στο δίσκο. Αυτό δεν συμβαίνει με τους δίσκους SSD. Για το λόγο αυτό, στους σκληρούς δίσκους μπορούν να ανακτηθούν διαγραμμένα δεδομένα πολύ πιο εύκολα από τους SSD. Η καλύτερη προστασία για έναν SSD δίσκο είναι να δημιουργείτε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας.

Στην Datalabs Data Recovery οι εξειδικευμένοι τεχνικοί ακολουθούν μια προηγμένη διαδικασία ανάκτησης κατά την οποία εάν ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται, προχωρούν στην αποκόλληση των ολοκληρωμένων του, όπου με ειδικά μηχανήματα γίνεται η ανάγνωσή τους και στη συνέχεια με ειδικά λογισμικά πραγματοποιείται η επαναφορά των δεδομένων. Όποια και αν είναι η συσκευή αποθήκευσης των δεδομένων αργά ή γρήγορα επέρχεται φθορά. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση μετά από κάποιους εκατοντάδες κύκλους εγγραφής και διαγραφής. Συνεπώς δεν θα πρέπει να τους θεωρούμε 100% αξιόπιστους επειδή δεν έχουν μηχανικά μέρη.

Όταν ένα block χάνει τη δυνατότητά του να διατηρήσει δεδομένα ή όταν δημιουργούνται errors όπου δεν μπορούν να επιδιορθωθούν από τον ίδιο τον δίσκο μέσω του αλγόριθμου (ECC), το συγκεκριμένο block αντικαθιστάται από ένα άλλο διαθέσιμο.

Όταν ο αριθμός των διαθέσιμων block εξαντληθεί ο δίσκος SSD φτάνει σε ένα σημείο όπου δεν είναι πλέον λειτουργικός. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση που υπάρχει για την πρόσβαση στα δεδομένα είναι μέσω της διαδικασίας ανάκτησης δεδομένων.

Εξαιτίας της διαφορετικότητας που υπάρχει σε κάθε SSD δίσκο θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσουμε έναν έλεγχο όπου θα γίνει η καταγραφή του αλγορίθμου και ένας φυσικός έλεγχος της κάθε μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε εάν τελικά υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.

NVMe (Non Volatile Memory Express) είναι η τελευταία τεχνολογία που έχουν δημιουργήσει οι κατασκευάστριες εταιρείες SSD δίσκων. Αυτούς τους νέου τύπου δίσκους επιχειρήσεις και ιδιώτες χρησιμοποιούν προκειμένου να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας τους επειδή χρησιμοποιούν τον δίαυλο PCI Express είναι διαφορετικό από τους SAS και SATA σκληρούς δίσκους. Χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος μεταφοράς δεδομένων και είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Επίσης οι συγκεκριμένοι δίσκοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περισσότερα ταυτόχρονα αιτήματα από τον χρήστη κάνοντας την καθημερινότητα αρκετά πιο εύκολη και γρήγορη.

Εξαιτίας της συνδεσμολογίας τους και της αρχιτεκτονικής τους, εάν οι συγκεκριμένοι δίσκοι παρουσιάσουν πρόβλημα και δεν αναγνωρίζονται από τον υπολογιστή, πέρα από τη θύρα USB,  δεν υπάρχει άλλος συμβατικός τρόπος να ελέγξεις την λειτουργικότητα τους.

Εκτός από το ανθρώπινο λάθος και κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό τους, η πιο συνηθισμένη αιτία για να μην αναγνωρίζονται αυτοί οι δίσκοι, είναι εάν παρουσιάσει πρόβλημα κάποια γραμμή στον δίαυλο PCIe. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποκτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα σας θα πρέπει να επέμβει ένας καταρτισμένος τεχνικός με εξειδικευμένο εξοπλισμό έτσι ώστε να περιοριστεί την ταχύτητα του διαύλου στον σκληρό δίσκο.

ανάκτηση δεδομένων nvme
ανακτηση δεδομενων ssd nvme

Δυστυχώς, οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και έτσι η ανάκτηση των δεδομένων σε αυτό τον τύπο δίσκων απαιτεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία.

Στη Datalabs εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επενδύσει σε τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία προκειμένου σήμερα η ανάκτηση των δεδομένων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να είναι εφικτή.

Όπως σε όλους τους δίσκους που αναλαμβάνουμε, έτσι και στους συγκεκριμένους, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε έναν διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να προσδιορίσουμε επακριβώς τον τύπο του προβλήματος και τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις απορίες....

ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ