ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ Solid State Drives (SSD)

Αναλαμβάνουμε την ανάκτηση δεδομένων από κάθε τύπο

SSD

Η εταιρία Datalabs παρέχει υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων από SSD, για όλο το φάσμα των λειτουργικών συστημάτων, SSD, M2 NVMe, και όλων των μοντέλων φορητών και προσωπικών υπολογιστών.

Οι SSD σκληροί δίσκοι (Solid-State-Drive) δεν έχουν μηχανικά μέρη σε αντίθεση με τους με τους σκληρούς δίσκους (HDDs). Το γεγονός αυτό δίνει τη λανθασμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα είναι πολύ πιο ασφαλή στους SSD. Ωστόσο αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι SSD είναι πιο επιρρεπείς σε κάποιες βλάβες σε σχέση με τους HDDs. Τα μαγνητικά πεδία, ηλεκτρικά φορτία αλλά και ξαφνικές αλλαγές τάσης μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλες βλάβες. Επίσης τους SSD ο αριθμός των κύκλων εγγραφής είναι περιορισμένος με αποτέλεσμα να φθείρονται πιο εύκολα προκαλώντας απώλεια δεδομένων.

Οι περισσότεροι SSD χρησιμοποιούν περίπλοκη τεχνολογία στους controller έτσι ώστε να βελτιώσουν την αξιοπιστία αλλά και την ταχύτητα της αποθήκευσης. Η δομή των SSD είναι πιο περίπλοκη ακόμη και από τα περισσότερα συστήματα RAID. O τρόπος που γράφονται τα δεδομένα πάνω στους SSD διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και αποτελεί τις περισσότερες φορές καλά κρυμμένο μυστικό.

Τα ευρέως διαθέσιμα προγράμματα και υπηρεσίες ανάκτησης δεδομένων μπορούν να διαγράψουν/καταστρέψουν τα αρχεία και να δημιουργήσουν δυσκολίες στην ανάκτηση των δεδομένων σας
ανακτηση δεδομενων απο ssd

Στην Datalabs Data Recovery οι εξειδικευμένοι τεχνικοί ακολουθούν μια προηγμένη διαδικασία ανάκτησης κατά την οποία εάν ο δίσκος δεν αναγνωρίζεται, προχωρούν στην αποκόλληση των ολοκληρωμένων του, όπου με ειδικά μηχανήματα γίνεται η ανάγνωσή τους και στη συνέχεια με ειδικά λογισμικά πραγματοποιείται η επαναφορά των δεδομένων. Όποια και αν είναι η συσκευή αποθήκευσης των δεδομένων αργά ή γρήγορα επέρχεται φθορά. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς καμία προειδοποίηση μετά από κάποιους εκατοντάδες κύκλους εγγραφής και διαγραφής. Συνεπώς δεν θα πρέπει να τους θεωρούμε 100% αξιόπιστους επειδή δεν έχουν μηχανικά μέρη.

Όταν ένα block χάνει τη δυνατότητά του να διατηρήσει δεδομένα ή όταν δημιουργούνται errors όπου δεν μπορούν να επιδιορθωθούν από τον ίδιο τον δίσκο μέσω του αλγόριθμου (ECC), το συγκεκριμένο block αντικαθιστάται από ένα άλλο διαθέσιμο.

Όταν ο αριθμός των διαθέσιμων block εξαντληθεί ο δίσκος SSD φτάνει σε ένα σημείο όπου δεν είναι πλέον λειτουργικός. Σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση που υπάρχει για την πρόσβαση στα δεδομένα είναι μέσω της διαδικασίας ανάκτησης δεδομένων.

Εξαιτίας της διαφορετικότητας που υπάρχει σε κάθε SSD δίσκο θα πρέπει πρώτα να πραγματοποιήσουμε έναν έλεγχο όπου θα γίνει η καταγραφή του αλγορίθμου και ένας φυσικός έλεγχος της κάθε μνήμης. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε εάν τελικά υπάρχει δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.

NVMe (Non Volatile Memory Express) είναι η τελευταία τεχνολογία που έχουν δημιουργήσει οι κατασκευάστριες εταιρείες SSD δίσκων. Αυτούς τους νέου τύπου δίσκους επιχειρήσεις και ιδιώτες χρησιμοποιούν προκειμένου να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους.

Το πρωτόκολλο λειτουργίας τους επειδή χρησιμοποιούν τον δίαυλο PCI Express είναι διαφορετικό από τους SAS και SATA σκληρούς δίσκους. Χρησιμοποιούν μεγαλύτερο εύρος μεταφοράς δεδομένων και είναι εξαιρετικά γρήγοροι. Επίσης οι συγκεκριμένοι δίσκοι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε περισσότερα ταυτόχρονα αιτήματα από τον χρήστη κάνοντας την καθημερινότητα αρκετά πιο εύκολη και γρήγορη.

Εξαιτίας της συνδεσμολογίας τους και της αρχιτεκτονικής τους, εάν οι συγκεκριμένοι δίσκοι παρουσιάσουν πρόβλημα και δεν αναγνωρίζονται από τον υπολογιστή, πέρα από τη θύρα USB,  δεν υπάρχει άλλος συμβατικός τρόπος να ελέγξεις την λειτουργικότητα τους.

Εκτός από το ανθρώπινο λάθος και κάποιο πρόβλημα στο λογισμικό τους, η πιο συνηθισμένη αιτία για να μην αναγνωρίζονται αυτοί οι δίσκοι, είναι εάν παρουσιάσει πρόβλημα κάποια γραμμή στον δίαυλο PCIe. Σε αυτή την περίπτωση, για να αποκτήσετε πρόσβαση στα δεδομένα σας θα πρέπει να επέμβει ένας καταρτισμένος τεχνικός με εξειδικευμένο εξοπλισμό έτσι ώστε να περιοριστεί την ταχύτητα του διαύλου στον σκληρό δίσκο.

SSD NNMe

Δυστυχώς, οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ένα συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και έτσι η ανάκτηση των δεδομένων σε αυτό τον τύπο δίσκων απαιτεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία.

Στη Datalabs εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε επενδύσει σε τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία προκειμένου σήμερα η ανάκτηση των δεδομένων στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να είναι εφικτή.

Όπως σε όλους τους δίσκους που αναλαμβάνουμε, έτσι και στους συγκεκριμένους, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε έναν διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να προσδιορίσουμε επακριβώς τον τύπο του προβλήματος και τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων.

Χρειάζεστε βοήθεια;

Είμαστε εδώ για να σας λύσουμε όλες τις απορίες....

ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΑΝ