Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σκληρός δίσκος μπορεί να χαλάσει με αποτέλεσμα μέσα σε μια στιγμή να διαγραφούν όλα τα αρχεία μας. Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι πολύ οδυνηρό, ειδικά αν μέσα στο δίσκο είχαμε σημαντικά αρχεία, στα οποία δεν είχαμε πάρει back up. Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο είναι εφικτή στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αρκεί να απευθυνθείτε τάχιστα σε κάποια πιστοποιημένη και έμπειρη εταιρεία ανάκτησης αρχείων και να μην προσπαθήσετε να κάνετε κάτι μόνοι σας, εφόσον δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις. Σε ποιες περιπτώσεις, λοιπόν, η διαδικασία του data recovery είναι υποχρεωτική αλλά και έχει πιθανότητες επιτυχίας;

 

Format ή διαγραφή αρχείων

Αν ο δίσκος μορφοποιηθεί (γίνει format), χάνονται όλα τα αρχεία. Βέβαια, οι χρήστες το γνωρίζουν αυτό και φροντίζουν να αποθηκεύσουν σε άλλον δίσκο τα αρχεία τους πριν τη μορφοποίηση, όμως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί το format να γίνει κατά λάθος. Αν τα αρχεία που χάθηκαν είναι κρίσιμα, τότε δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να αποθηκεύσετε τίποτα καινούριο στο δίσκο και γενικά να μην τον χρησιμοποιήσετε καθόλου. Μόνο τότε θα υπάρχει περίπτωση να μπορεί να γίνει επιτυχημένη ανάκτηση δεδομένων ή επαναφορά διεγραμμένων αρχείων. Πάντως, σίγουρα, επειδή τόσο η μορφοποίηση του δίσκου όσο και η κατά λάθος διαγραφή αρχείων είναι θέμα του software και οφείλεται σε λάθος χειρισμούς του χρήστη, η ανάκτηση είναι ευκολότερη και φθηνότερη από άλλες μορφές προβλήματος στον σκληρό δίσκο, όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω.

ανακτηση δεδομενων απο format σκληρου δισκου

Βλάβες στο firmware

Υπάρχει περίπτωση να προκληθούν βλάβες στο firmware του δίσκου, όπως να μην αναγνωρίζεται σωστά στο Bios ή να μην αναγνωρίζεται καθόλου. Χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, οι βλάβες αυτές, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι επιλύσιμες και η ανάκτηση αρχείων μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

βλαβη firmware σκληρου δισκου

Μηχανικά προβλήματα

Το μεγαλύτερο ζήτημα, με το οποίο μπορεί να έρθετε αντιμέτωποι, είναι ο σκληρός δίσκος σας να πάθει σοβαρές μηχανικές βλάβες, όπως στην κεφαλή ανάγνωσης. Τότε, πρέπει να ανοιχτεί από τους τεχνικούς, όμως η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθιστά την ανάκτηση αρχείων χρονοβόρα και δαπανηρή.

μηχανικο προβλημα σκληρου δισκου επαναφορα αρχειων

Πότε υπάρχει ολική αδυναμία στην ανάκτηση δεδομένων

Δυστυχώς, σε κάποιες περιπτώσεις κανένας τεχνικός, όσες γνώσεις, εμπειρία και εργαλεία κι αν έχει, δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο. Πότε συμβαίνει αυτό; Καταρχάς, αυτό θα συμβεί αν έχουν γραφτεί νέα αρχεία πάνω στα παλιά που θέλετε να επαναφέρετε. Για αυτό το λόγο, είναι πολύ σημαντικό για το data recovery να μην χρησιμοποιήσετε καθόλου τον χαλασμένο ή μορφοποιημένο δίσκο και να τον μεταφέρετε το συντομότερο δυνατό σε κάποια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Επίσης, αν έχει καταστραφεί η επιφάνεια του σκληρού δίσκου, όπως αν έχει γρατζουνιστεί, χτυπηθεί, ραγίσει ή σπάσει, τότε η επαναφορά αρχείων είναι αδύνατη. Συνεπώς, είναι κομβικής σημασίας να προσέχετε ιδιαιτέρως τόσο τον εξωτερικό σκληρό δίσκο όσο και τον εσωτερικό. Αν πέσει κάτω, μόνος του ή μαζί με τον υπολογιστή καθώς και αν τρανταχτεί, θα χάσετε οριστικά τα αρχεία σας. Γι’ αυτούς τους λόγους συστήνουμε πάντοτε back up στα πιο σημαντικά αρχεία σας σε τουλάχιστον ένα επιπλέον μέσο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Δείτε επίσης τις τιμές για ανάκτηση δεδομένων.