Μπορούν τα διεγραμμένα δεδομένα να ανακτηθούν;

διεγραμμενα αρχεια

Είναι μία ερώτηση μας βασανίζει, όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε χάσει κάποια αρχεία. Μπορεί να γίνει ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων; Δυστυχώς, συμβαίνει καθημερινά. Να διαγράφουμε κάποια αρχεία, για να κερδίσουμε χώρο στον υπολογιστή, και έπειτα να συνειδητοποιούμε ότι μερικά από αυτά δεν έπρεπε να τα έχουμε διαγράψει. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Υπάρχει σωτηρία ή θα συμβεί αυτό που απευχόμαστε, να χάσουμε δηλαδή μια για πάντα κάποια σημαντική φωτογραφία ή κάποιο κομμάτι της δουλειάς μας που θα πρέπει να το ξανακάνουμε από την αρχή; Δεν υπάρχει μία απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Το τι ακριβώς έχει γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις, καθορίζει τη θετική (ή δυστυχώς την αρνητική) έκβαση του προβλήματος.

Κάδος ανακύκλωσης

Όταν ένα αρχείο διαγράφεται, κατά πάσα πιθανότητα καταλήγει στον κάδο ανακύκλωσης. Η μόνη περίπτωση να μη γίνει αυτό είναι αν ο κάδος ανακύκλωσης έχει γεμίσει ή αν έχουμε ρυθμίσει τον υπολογιστή, ώστε να διαγράφονται άμεσα τα αρχεία. Στον κάδο ανακύκλωσης, μπορούμε να βρούμε τα διεγραμμένα δεδομένα και να τα επαναφέρουμε στην αρχική τους θέση. Συνεπώς, το ζήτημα της ανάκτησης των δεδομένων ανακύπτει, όταν δεν χρησιμοποιείται λόγω ρυθμίσεων ο κάδος ανακύκλωσης ή τα δεδομένα διαγράφηκαν και από αυτόν.

καδος ανακυκλωσης

Ανάκτηση από τον Κάδο ανακύκλωσης χωρίς software

Υπάρχει και μία άλλη μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε αρχεία που έχετε διαγράψει καταλάθος. Πολλές φορές πατάμε διαγραφή ενός αρχείου, μιας εικόνας ή ενός βίντεο και αφού πάνε στον κάδο ανακύκλωσης, πατάμε άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης είτε καταλάθος, είτε επί σκοπού για να αδειάσει ο δίσκος μας. Εκεί λοιπόν κανονικά εάν θέλουμε να ανακτήσουμε κάποιο από τα αρχεία δεν υπάρχει γυρισμός. Στο παρακάτω βίντεο θα βρείτε έναν τρόπο που υπό προυποθέσεις, λειτουργεί και μπορείτε να κάνετε την ανάκτηση “παιχνιδάκι” χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποιο software.

Ανάκτηση δεδομένων

Όταν τα αρχεία έχουν διαγραφεί, η ανάκτησή τους γίνεται με ειδικά προγράμματα, τα οποία τα επαναφέρουν. Αυτό μπορεί να γίνει, επειδή τα διεγραμμένα αρχεία παραμένουν σε φυσικό επίπεδο σε κάποιο σημείο του δίσκου. Έτσι, το κατάλληλο πρόγραμμα με χρήση από τους κατάλληλους τεχνικούς μπορεί να τα δει και να τα επαναφέρει. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία έχει μεγάλα ποσοστά αποτελεσματικότητας στους δίσκους HDD και όχι στους δίσκους SSD. Οι δίσκοι SSD, επειδή θέλουν να έχουν καλύτερη απόδοση και γρηγορότερη ταχύτητα, διαγράφουν οριστικά τα δεδομένα, οπότε η ανάκτησή τους είναι αρκετά αμφίβολη.

σκληρος δισκος hdd

Άμεση αντιμετώπιση

Αυτό που θα συμβεί τις πρώτες ώρες μετά τη διαγραφή των αρχείων θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της επαναφοράς τους. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το να μην γραφτούν από πάνω άλλα αρχεία, διότι τότε η ανάκτηση θα είναι αδύνατη. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν όλοι είναι να κλείσουν αμέσως τον υπολογιστή, καθώς οι διεργασίες που τρέχουν στο background θα εξαφανίσουν για πάντα τα διεγραμμένα αρχεία. Στους φορητούς υπολογιστές πρέπει να αφαιρεθεί η μπαταρία, για να γίνει άμεσα τερματισμός, ενώ σε desktop υπολογιστές ο τερματισμός γίνεται με το κουμπί power. Δεν πρέπει να γίνει shut down, καθώς μπορεί να γίνουν updates, τα οποία θα εγγραφούν πάνω στα διεγραμμένα δεδομένα στο δίσκο.

 

Φυσικά, η επιτυχία της ανάκτησης των αρχείων, εκτός από όλα τα παραπάνω, εξαρτάται και από τον τεχνικό, στον οποίο θα απευθυνθείτε. Βασική προϋπόθεση είναι να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και βεβαίως τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να μπορέσει να επιλύσει ένα τόσο σύνθετο θέμα, όπως το να βρει τα διεγραμμένα δεδομένα στο δίσκο και να μπορέσει να τα επαναφέρει στην αρχική τους μορφή χωρίς αλλοιώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες για την ανάκτηση δεδομένων επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.

Θα σας ενδιαφέρει επίσης το άρθρο μας 3 απαντήσεις για την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων