επαναφορα αρχειων

Η επαναφορά αρχείων είναι ένα τεράστιο ζήτημα για πολλούς επαγγελματίες, αφού συνδέεται με την ανάκτηση δεδομένων συχνά σημαντικών για την επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Ωστόσο, η ανάκτηση αρχείων δεν μπορεί να αποτελέσει ένα ενιαίο θέμα με ίδια χαρακτηριστικά. Άλλες αρχές ισχύουν για παράδειγμα όταν μιλάμε για ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο και άλλες για επαναφορά διεγραμμένων φωτογραφιών σε ένα κινητό. Το data recovery είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων και η επιτυχία εξαρτάται από διάφορα χαρακτηριστικά. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα ποσοστό επιτυχίας. Διαβάστε παρακάτω τους βασικότερους παράγοντες που θα σας κατατοπίσουν για το τι να περιμένετε.

 

Μηχανική βλάβη ή διαγραφή;

Η ανάκτηση διεγραμμένων αρχείων είναι πολύ πιο εύκολη από την ανάκτηση δεδομένων από έναν κατεστραμμένο δίσκο. Αν έχει καταστραφεί η επιφάνεια του σκληρού δίσκου, όπως αν έχει γρατζουνιστεί, χτυπηθεί, ραγίσει ή σπάσει, τότε το data recovery είναι αδύνατο. Αν ο σκληρός δίσκος, είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός, πέσει για παράδειγμα κάτω και τρανταχτεί, τότε η επαναφορά αρχείων είναι από πολύ δύσκολη έως αδύνατη. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στις σοβαρές μηχανικές βλάβες, όπως στην κεφαλή ανάγνωσης. Σε αυτή την περίπτωση, ο δίσκος πρέπει να ανοιχτεί από τους τεχνικούς, όμως η χρήση εξειδικευμένων εργαλείων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο καθιστά την ανάκτηση αρχείων χρονοβόρα και δαπανηρή. Αντίθετα, αν έχουν διαγραφεί κατά λάθος κάποια αρχεία, η ανάκτησή τους είναι πολύ ευκολότερη και φθηνότερη, φυσικά με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

Διαβάστε επίσης: “Πότε είναι εφικτή η ανάκτηση δεδομένων από κατεστραμμένο δίσκο

κατεστραμμενος σκληρος δισκος

Τύπος σκληρού δίσκου

Στην επαναφορά διεγραμμένων αρχείων παίζει ρόλο ο τύπος του σκληρού δίσκου που έχει ο υπολογιστής, δηλαδή αν είναι SSD ή HDD. Στους σκληρούς δίσκους HDD η ανάκτηση δεδομένων είναι πιο εύκολη, επειδή τα αρχεία όταν διαγράφονται παραμένουν σε φυσικό επίπεδο σε κάποιο σημείο του δίσκου. Έτσι, το κατάλληλο πρόγραμμα με χρήση από τους κατάλληλους τεχνικούς μπορεί να τα δει και να τα επαναφέρει. Αντίθετα, οι δίσκοι SSD, επειδή θέλουν να έχουν καλύτερη απόδοση και γρηγορότερη ταχύτητα, διαγράφουν οριστικά τα δεδομένα, οπότε η ανάκτησή τους είναι αρκετά αμφίβολη.

ανακτηση απο ssd ή hdd

Άμεση αντιμετώπιση

Αυτό που θα συμβεί τις πρώτες ώρες μετά τη διαγραφή των αρχείων ή το μηχανικό πρόβλημα θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του data recovery. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει το να μην επανεγγραφούν από πάνω άλλα αρχεία, διότι τότε η ανάκτηση των αρχείων θα είναι αδύνατη. Κλείστε αμέσως τον υπολογιστή σας, γιατί οι διεργασίες που τρέχουν ακόμα και στο background ενδέχεται να εξαφανίσουν για πάντα τα διεγραμμένα αρχεία σας. Αν έχετε φορητό υπολογιστή, βγάλτε τον απλά από την πρίζα αφαιρώντας και τη μπαταρία, ενώ σε desktop πατήστε παρατεταμένα το κουμπί power. Αν κάνετε κανονικά shut down, τότε μπορεί με βάση κάποιο update που θα γίνει εκείνη τη στιγμή, να επηρεαστεί ο σκληρός δίσκος. Αν ο δίσκος έχει μορφοποιηθεί ή έχει παρουσιάσει κάποια βλάβη, θυμηθείτε να μην τον χρησιμοποιήσετε καθόλου, διότι τότε μπορεί να υποστεί πολύ μεγαλύτερες βλάβες. Πρέπει άμεσα να τον μεταφέρετε σε κάποιον τεχνικό, ώστε να διασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα αρχεία.

αμεση αντιμετωπιση data recovery

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Δείτε επίσης τις τιμές για ανάκτηση δεδομένων.