3 απαντήσεις για την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων

επαναφορα διαγραμμενων αρχειων

Η ανάκτηση δεδομένων είναι το πρώτο πράγμα που περνάει από το μυαλό κάθε απελπισμένου χρήστη, όταν για κάποιον λόγο σβηστούν τα αρχεία του. Σε αυτή τη δυσάρεστη στιγμή, ο καθένας που δεν έχει επαγγελματικές γνώσεις για data recovery κατακλύζεται με απορίες, με την κυριότερη φυσικά να είναι το αν θα μπορέσει να δει ξανά τα αρχεία του. Τα καλά νέα είναι ότι με ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει επαναφορά διαγραμμένων αρχείων στον υπολογιστή σας. Ας αρχίσουμε, λοιπόν, από τα βασικά!

Μπορεί η ανάκτηση δεδομένων να γίνει με κάποια εφαρμογή;

Η απάντηση είναι εν μέρει ναι. Αν έγινε τυχαία διαγραφή αρχείων ή κάποιο αθέλητο format, τότε δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο hardware του δίσκου, οπότε την αποστολή θα αναλάβει κάποια δωρεάν ή πληρωμένη εφαρμογή που θα ψάξει τα αρχεία. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο απλά. Και αυτό γιατί μπορεί τα αρχεία να χαθούν, επειδή ο δίσκος παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στο hardware. Αυτό θα το καταλάβουμε αν δεν βρίσκουμε τα αρχεία χωρίς όμως να έχει γίνει κάποια διαγραφή ή format, ενώ ταυτόχρονα ο δίσκος μπορεί να κολλάει ή να κάνει περίεργους θορύβους. Σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί φυσικά να λύσει το πρόβλημα μια εφαρμογή και θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς της ανάκτησης αρχείων, ώστε να αντικαταστήσουν, εφόσον γίνεται, το μέρος του δίσκου που έχει υποστεί βλάβη και να σώσουν όποιο αρχείο καταφέρουν.

εφαρμογη ανακτησης δεδομενων

Γιατί η ανάκτηση αρχείων λειτουργεί μόνο σε δίσκους HDD;

Οι δίσκοι HDD έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Όταν ο χρήστης διαγράφει ένα αρχείο, δεν το διαγράφουν με φυσικό τρόπο, αλλά απλώς μαρκάρουν το χώρο του αρχείου ως διαθέσιμο, έτσι ώστε να μπορούν να γραφούν καινούρια δεδομένα στο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν αποθηκευτούν πάνω από τα διαγραμμένα αρχεία άλλα αρχεία, τότε η εφαρμογή θα μπορέσει να τα βρει και να τα επαναφέρει. Αντίθετα, οι δίσκοι SSD διαθέτουν τη λειτουργία TRIM, σύμφωνα με την οποία το αρχείο διαγράφεται αμέσως σε φυσικό επίπεδο.

Αυτό μπορεί να είναι μειονέκτημα για την επαναφορά διαγραμμένων αρχείων, όμως είναι ο λόγος που οι δίσκοι SSD έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από τους HDD.

σκληρος δισκος hdd

Ποια είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνω αν χάσω τα αρχεία μου;

Όπως αναφέραμε, σε έναν δίσκο HDD, αν διαγραφεί κατά λάθος κάποιο αρχείο, δεν διαγράφεται αμέσως σε φυσικό επίπεδο. Κομβικής σημασίας είναι να μην επανεγγραφούν από πάνω άλλα αρχεία, διότι τότε η ανάκτηση των αρχείων θα είναι αδύνατη και η εφαρμογή απλά δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα. Μη νομίζετε ότι το να εμποδίσετε αυτή την επανεγγραφή περνάει από το χέρι σας. Ακόμα και αν εσείς δεν κάνετε τίποτα, αν αφήσετε τον υπολογιστή να λειτουργεί, οι διεργασίες που τρέχουν ακόμα και στο background ενδέχεται να εξαφανίσουν για πάντα τα διαγραμμένα αρχεία σας. Γι’ αυτό, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τερματίσετε κατευθείαν τη λειτουργία του υπολογιστή. Και όταν λέμε κατευθείαν, εννοούμε κατευθείαν. Αν έχετε laptop βγάλτε το απλά από την πρίζα αφαιρώντας και τη μπαταρία, ενώ σε σταθερό υπολογιστή πατήστε παρατεταμένα το κουμπί power. Αν κάνετε κανονικά shut down, τότε μπορεί με βάση κάποια διεργασία ή update που θα γίνει εκείνη τη στιγμή, να επηρεαστεί ο σκληρός δίσκος.