καρτα μνημης sd

Η SD card θεωρείται ένα ασταθές γενικά μέσο αποθήκευσης, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί εύκολα να χαλάσει ή να παρουσιάσει προβλήματα στην προσβασιμότητα των αρχείων. Ωστόσο, όλοι οι χρήστες έχουν σε αυτή πολύ σημαντικά δεδομένα, όπως φωτογραφίες και βίντεο της φωτογραφικής τους μηχανής. Αν η κάρτα μνήμης χαλάσει, τότε τα αρχεία σε αυτήν θα χαθούν. Στην περίπτωση της απώλειας δεδομένων, υπάρχει η δυνατότητα για επαναφορά αρχείων με εξειδικευμένα προγράμματα και τη συνδρομή ειδικού, όμως η διαδικασία αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα φέρει πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφού ανάλογα με το είδος του προβλήματος έχει και διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας.

Τι πρέπει, λοιπόν, να θυμάστε όταν χρησιμοποιείτε μια SD card; Ποιος είναι ο δεκάλογος της ασφαλούς χρήσης της που θα μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την πιθανότητα απώλειας δεδομένων;

  • Όταν συνδέετε την κάρτα στον υπολογιστή σας, για να μεταφέρετε τις φωτογραφίες της, βεβαιωθείτε ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αφαιρείτε την κάρτα με ασφάλεια (Eject) από τη θύρα του κομπιούτερ.
  • Αν η μπαταρία της κάμερας είναι σε χαμηλό επίπεδο, καλό είναι να μην γράφετε στην κάρτα δεδομένα τραβώντας βίντεο ή φωτογραφίες, προτού την φορτίσετε επαρκώς.
  • Μην αφαιρείτε την κάρτα μνήμης από τον υπολογιστή ή την κάμερα, όσο τρέχει η διαδικασία εγγραφής δεδομένων. Αλλιώς, δεν θα χάσετε μόνο τα συγκεκριμένα δεδομένα, αλλά μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη βλάβη στην SD card.
  • Αν υποψιάζεστε ότι η κάρτα δεν είναι σε καλή κατάσταση, αγοράστε άλλη, ειδικά αν θέλετε να εγγράψετε σε αυτή σημαντικά αρχεία.
  • Χρησιμοποιήστε την αυθεντική μπαταρία της κάμερας, για να έχετε σταθερότητα στην παροχή ενέργειας.
  • Όταν τοποθετείτε την κάρτα μέσα στη συσκευή, σιγουρευτείτε ότι δεν τη βάζετε ανάποδα.
  • Αν αποφασίσετε να διαγράψετε κάποιες φωτογραφίες ή να μορφοποιήσετε την κάρτα, σκεφθείτε το μια ακόμα φορά. Παρόλο που η επαναφορά αρχείων που έχουν διαγραφεί ή έχουν υποστεί format είναι εφικτή σε μεγάλο βαθμό, ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια πόσα αρχεία θα μπορέσουν να ανακτηθούν και σε τι κατάσταση.
  • Μην αφήνετε την κάρτα μνήμης σε περιβάλλον με πολλή ζέστη και υψηλή υγρασία που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς της ορθής λειτουργίας της.
  • Κάποιες φωτογραφικές μηχανές έχουν δύο θύρες για SD card. Μην αφήνετε αυτό το πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό να πάει χαμένο. Με τη λειτουργία του back up, η κάμερα σώζει τα αρχεία από τη μία κάρτα στην άλλη για περισσότερη ασφάλεια.
  • Φυσικά, κάτι πολύ απλό είναι να κάνετε τακτικό back up στον υπολογιστή σας.

 

Αν, πάντως, βρεθείτε τελικά στη δύσκολη θέση να χάσετε κάποια αρχεία σας από την SD card, καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στην ανάκτηση δεδομένων και να μην πειραματιστείτε με προγράμματα που μπορεί να χειροτερέψουν την κατάσταση, αν δεν ξέρετε την ποιότητά τους και το πώς να τα χειρίζεστε.