Πώς να κάνετε back up με Google Photos σε υπολογιστή, tablet & smartphone

Google photos backup

Το back up των φωτογραφιών και των βίντεο είναι ένα σημαντικό βήμα που μπορεί να μας σώσει από πολλά προβλήματα, αν χαλάσει ο σκληρός δίσκος. Το να σώζουμε τις φωτογραφίες μας σε cloud έχει πολλά πλεονεκτήματα και γενικά συστήνεται περισσότερο σε σχέση με το back up σε κάποιον εξωτερικό σκληρό. Αυτό συμβαίνει επειδή online δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τις φωτογραφίες λόγω κάποιας μηχανικής βλάβης, ενώ παράλληλα έχουμε και περισσότερο χώρο. Η υπηρεσία Google Photos είναι μία από τις καλύτερες επιλογές, καθώς προσφέρει απεριόριστο χώρο, για φωτογραφίες μέχρι 15 MB και είναι πολύ εύχρηστη.

Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε όταν τη χρησιμοποιούμε.

Επιλογές αποθήκευσης

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσετε είναι πώς θα σώσετε τις φωτογραφίες, ώστε να έχετε το μέγιστο δυνατό χώρο. Αν επιλέξετε να τις σώσετε ως “High Quality”, τότε αυτές θα συμπιεστούν σε κάποιο βαθμό, όμως θα έχετε απεριόριστο χώρο δωρεάν, εφόσον κάθε φωτογραφία δεν ξεπερνάει τα 15 MB. Αν τις σώσετε στο “Original Size”, τότε ο διαθέσιμος δωρεάν χώρος θα είναι μέχρι 15 GB. Βέβαια, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για συνδρομή επί πληρωμή, η οποία ξεκινάει από 1,99€ το μήνα για 100 GB έξτρα αποθηκευτικού χώρου.

Πώς να κάνετε back up στο Google Photos από κινητό ή tablet

Για να ξεκινήσετε, θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή Google Photos για iOS ή Android. Όταν ανοίξετε την εφαρμογή, θα κάνετε log in στο λογαριασμό σας στη Google και θα μπορείτε να ξεκινήσετε. Αν δεν έχετε ανοιχτό το Wi-Fi, η εφαρμογή θα σας ρωτήσει αν θέλετε να προχωρήσετε με τα δεδομένα σας, αλλά σας συνιστούμε να το κάνετε, μόνο αν έχετε ικανοποιητικά data στο πρόγραμμα της κινητής τηλεφωνίας.

Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις του back up, επιλέγοντας από το μενού “Settings” και διαλέγοντας την επιλογή “Back up and sync”. Έτσι, θα σώζονται στο Google Photos αυτόματα όλες οι φωτογραφίες σας. Όσοι έχουν Android, έχουν κάποιες πρόσθετες επιλογές, όπως να επιλέξουν συγκεκριμένους φακέλους, από τους οποίους θα γίνεται ο συγχρονισμός, ώστε να μην αποθηκεύονται όλες ανεξαιρέτως οι φωτογραφίες της συσκευής.

Πώς να κάνετε back up στο Google Photos από PC ή Mac

Στον υπολογιστή έχετε δύο επιλογές, για να αποθηκεύσετε τις φωτογραφίες σας στο Google Photos:

  • Μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση photos.google.com και χειροκίνητα να διαλέξετε ποιες φωτογραφίες ή ποιο φάκελο θα ανεβάσετε στο cloud πατώντας “Upload”.
  • Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα “Backup & Sync” της Google, το οποίο δουλεύει σε Windows και Mac. Με αυτό το πρόγραμμα, επιλέγετε ποιους φακέλους θέλετε να συγχρονίσετε με το Google Photos και ύστερα αυτόματα κάθε φωτογραφία που προστίθεται σε αυτούς αποθηκεύεται και στο cloud.

Backup & Sync google

Πώς να προσθέσετε φωτογραφίες από το Google Drive στο Google Photos

Παλαιότερα, γινόταν αυτόματος συγχρονισμός μεταξύ του Google Drive και του Google Photos, όμως πλέον οι δύο υπηρεσίες cloud δεν συνδέονται. Συνεπώς, αν προσθέσετε κάποια φωτογραφία στη μία, δεν θα προστεθεί αυτόματα και στην άλλη. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει χειροκίνητα στη διεύθυνση photos.google.com. Εκεί θα επιλέξετε “Upload” και “Upload From Google Drive” επιλέγοντας τις φωτογραφίες ή τους φακέλους που θέλετε να προστεθούν στο Google Drive.

google photos google drive

Επίσης βρήκαμε αυτό το video για το πως να χρησιμοποιήσετε το Google Photos, που θα το βρείτε ενδιαφέρον

Αν ο λόγος που ψάχνετε πώς να κάνετε back up στο Google Photos είναι επειδή έχετε ήδη χάσει τις φωτογραφίες σας λόγω βλάβης στον υπολογιστή ή το κινητό σας και δεν θέλετε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, δείτε εδώ ποιες επιλογές έχετε για ανάκτηση φωτογραφιών.