Οι 5 συχνότεροι λόγοι απώλειας δεδομένων στα Windows

Απώλεια δεδομένων από τα windows

Η απώλεια δεδομένων στον υπολογιστή είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο που μπορεί να τύχει στον καθένα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει βέβαια επιτρέψει την ανάκτηση δεδομένων σε ένα μεγάλο ποσοστό, οπότε τα πράγματα μπορεί να μην είναι τόσο άσχημα όσο φαίνονται εξαρχής. Αρκεί φυσικά να απευθυνθείτε έγκαιρα σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο επαναφοράς αρχείων με έμπειρους τεχνικούς που θα κάνουν ό,τι μπορούν για τα αρχεία σας. Αμφίβολης ποιότητας δωρεάν προγράμματα από το internet μόνο μεγαλύτερο κακό θα κάνουν. Πάντως, η επιτυχία του data recovery εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πέρα από τη δική σας συμπεριφορά τα πρώτα κρίσιμα λεπτά. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η αιτία που οδήγησε στην απώλεια δεδομένων. Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες στα Windows.

Διαγραφή ή format κατά λάθος

Κάθε έμπειρος χρήστης μπορεί να διατείνεται ότι δεν θα του συμβεί ποτέ, όμως άνθρωποι είμαστε και κάνουμε λάθη, ειδικά στην προσπάθειά μας να τα κάνουμε όλα γρήγορα και αποδοτικά. Τα Windows μας δίνουν βέβαια μια πολύ σημαντική βοήθεια, το Recycle Bin, στο οποίο βρίσκονται όλα τα αρχεία που έχουμε διαγράψει. Από εκεί μπορούμε να τα επαναφέρουμε πολύ εύκολα, όμως αυτό δεν είναι δυνατόν στις περιπτώσεις format ούτε αν έχουμε κάνει τη διαγραφή πατώντας το συνδυασμό κουμπιών Shift + Delete, αφού τότε η διαγραφή είναι μόνιμη. Απαιτείται σε αυτή την περίπτωση κάποιος τεχνικός, ο οποίος με εξειδικευμένα προγράμματα θα μπορέσει να επανακτήσει τα αρχεία που δεν έχουν διαγραφεί σε φυσικό επίπεδο.

διαγραφη αρχειων

Βλάβη στο σκληρό δίσκο

Όπως κάθε ηλεκτρονική συσκευή, έτσι και ο σκληρός δίσκος μπορεί να παρουσιάσει βλάβη. Αν η βλάβη αυτή οφείλεται σε κάποια δυσλειτουργία του συστήματος, τότε τα αρχεία σας θα εξακολουθούν να υπάρχουν, απλώς δεν θα είναι προσβάσιμα. Δυσκολότερα είναι τα πράγματα όσον αφορά στο data recovery, αν η βλάβη έχει να κάνει με το hardware, κάτι που μπορεί να συμβεί λόγω πτώσης, φυσικής φθοράς, υπερθέρμανσης ή υγρασίας στον υπολογιστή. Τότε, είναι δυστυχώς πιθανό τα αρχεία σας να χαθούν για πάντα.

βλαβη στον σκληρο δισκο

Δυσλειτουργία κάποιου προγράμματος

Ένα πρόγραμμα, το οποίο δε λειτουργεί σωστά ή προέρχεται από αμφίβολη πηγή, μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τον υπολογιστή μας, αφού ενδέχεται να επηρεάσει το δίσκο και να καταστρέψει ορισμένα αρχεία του. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για βλάβη στο software, οι πιθανότητες για ανάκτηση δεδομένων είναι αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση.

Επίθεση ιών

Η μόλυνση του υπολογιστή σας από ιούς είναι επίσης αρκετά πιθανή στα Windows. Οι ιοί μπορεί να προκαλέσουν διάφορες δυσάρεστες καταστάσεις, όπως να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κάποια αρχεία σας ή ακόμα και να τα διαγράψουν παντελώς και δια παντός. Η επιτυχία του data recovery εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον τύπο του ιού και την έκταση της μόλυνσης.

Ιος υπολογιστη

Ξαφνική διακοπή ρεύματος

Μια ακόμα συχνή περίπτωση απώλειας δεδομένων είναι η ξαφνική πτώση τάσης ή διακοπή ρεύματος. Αν τη στιγμή που ο σκληρός δίσκος δουλεύει για να αποθηκεύσει κάποια αρχεία πέσει το ρεύμα, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα στο hardware και το software, τα οποία θα έχουν ως συνέπεια την απώλεια δεδομένων.