Απώλεια δεδομένων απ’ τον δίσκο: πώς θα καταλάβετε αν πρόκειται για physical ή logical data loss;

physical logical data loss

Η απώλεια δεδομένων συνοδεύεται από συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και απελπισίας. Το να χάνει κανείς πολύτιμες αναμνήσεις ή μέρος της δουλειάς του είναι πράγματι μια δύσκολη κατάσταση. Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκτηση φωτογραφιών και αρχείων είναι υπό προϋποθέσεις εφικτή. Συνεπώς, πριν πανικοβληθείτε, αφήστε ένα παραθυράκι αισιοδοξίας ανοιχτό. Η ανάκτηση δεδομένων έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας όταν η απώλεια των δεδομένων αυτών οφείλεται σε προβλήματα του λειτουργικού συστήματος (logical data loss), με αποτέλεσμα τα αρχεία να υπάρχουν σε φυσικό επίπεδο στο δίσκο, όμως να είναι μην ανιχνεύσιμα ή μη προσβάσιμα. Από την άλλη, αν υπάρχει βλάβη στο hardware του δίσκου (physical data loss) λόγω φθοράς, πτώσης ή υγρασίας, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, η επαναφορά αρχείων απαιτεί εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και τεχνικό εξοπλισμό, χρειάζεται χρόνο και δυστυχώς κοστίζει πολύ, παρόλο που το ποσοστό ανάκτησης δεδομένων κυμαίνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίπτωση του logical data loss.

Το θέμα είναι, λοιπόν, να μπορέσετε να καταλάβετε αν πρόκειται για logical ή physical data loss, ώστε να ξέρετε αν μπορείτε να είστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για την έκβαση της διαδικασίας της επαναφοράς των χαμένων αρχείων σας. Φυσικά, μόνο μία εταιρεία ανάκτησης δεδομένων μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά για το τι ακριβώς συμβαίνει, όμως παρακάτω σας δίνουμε μερικές ενδείξεις που σίγουρα θα σας βοηθήσουν τις πρώτες δύσκολες ώρες.

Επαναλαμβανόμενος ήχος

Αν ακούτε από το σκληρό σας δίσκο έναν επαναλαμβανόμενο ήχο (clicking sound), τότε η πιθανότητα να πρόκειται για βλάβη στο hardware του δίσκου και συγκεκριμένα κάποιου από τα εσωτερικά στοιχεία του είναι αρκετά μεγάλη. Το ίδιο ισχύει αν, όσο ο δίσκος προσπαθεί να δουλέψει, ακούγεται ένας ήχος σαν γρατζούνισμα.

 

Αρχεία που δεν φορτώνουν

Αν τα αρχεία σας είναι ανιχνεύσιμα, όμως για κάποιο λόγο δεν ανοίγουν, ενώ πατάτε πάνω, τότε μάλλον πρόκειται για logical data loss. Στις περιπτώσεις δυσλειτουργίας του software του δίσκου τα αρχεία υπάρχουν μέσα στο δίσκο, όμως για κάποιο λόγο αυτός δεν μπορεί να ακολουθήσει τα ίχνη τους και να τα ανοίξει. Με ένα software, ακόμα και από το σπίτι και χωρίς τη βοήθεια τεχνικού, μπορείτε να επαναφέρετε τα αρχεία σας, εφόσον φυσικά έχει λυθεί το λειτουργικό πρόβλημα που μπορεί να αφορά τη δράση ιών.

logical data loss

Δε φορτώνει το λειτουργικό σύστημα

Αν δεν φορτώνει το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, τότε μπορεί να πρόκειται για logical data loss. Ωστόσο, το physical data loss δεν μπορεί να αποκλειστεί, αφού το γεγονός ότι δεν φορτώνει το λειτουργικό σύστημα μπορεί να οφείλεται σε βλάβη του hard drive λόγω πτώσης ή φυσικής φθοράς. Αν εκτός από το ότι δεν φορτώνει το λειτουργικό σύστημα, ταυτόχρονα δεν μπορεί να ανευρεθεί καθόλου ο δίσκος, τότε αυξάνεται η πιθανότητα να πρόκειται για physical data loss.

windows not loading

Η εταιρεία ανάκτησης δεδομένων Datalabs αναλαμβάνει να σας κατατοπίσει σχετικά με το τι έχετε να αντιμετωπίσετε και τι προσδοκίες μπορείτε να έχετε για την επιτυχία της ανάκτησης των αρχείων σας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδώ.
Δείτε επίσης τις τιμές για ανάκτηση δεδομένων.