Ανάκτηση δεδομένων μετά από διαμόρφωση

Η διαμόρφωση (ή αλλιώς το format) είναι μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων στον σκληρό δίσκο. Εκτός από τη διόρθωση σφαλμάτων, οι σκληροί δίσκοι μπορούν επίσης να μορφοποιηθούν, για να εγκατασταθεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, με τη μορφοποίηση διαγράφονται όλα τα αρχεία στον σκληρό δίσκο. Η ανάκτηση δεδομένων μετά από διαμόρφωση είναι σε ορισμένες περιπτώσεις εφικτή, αν ξέρετε τι να προσέξετε. Διαβάστε παρακάτω όσα πρέπει να γνωρίζετε για την επαναφορά των αρχείων σας μετά από format.

Είναι δυνατή η ανάκτηση δεδομένων μετά από διαμόρφωση;

Υπό προϋποθέσεις, ναι. Όταν μια μονάδα διαμορφώνεται, τα παλιά αρχεία και οι φάκελοι παραμένουν στο δίσκο, έως να εγγραφούν από πάνω τους νέα δεδομένα. Αν δράσετε γρήγορα, χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο λογισμικό για data recovery και δεν εγγράψετε νέα αρχεία στον υπολογιστή, τότε η επαναφορά των αρχείων μπορεί να είναι επιτυχής σε μεγάλο βαθμό.

Φυσικά, καλό είναι να θυμόμαστε ότι η μόνη 100% αξιόπιστη λύση είναι το backup. Αν έχετε σώσει τα αρχεία σας σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, πριν προχωρήσετε στο format, τότε θα μπορέσετε με αντιγραφή επικόλληση να τα έχετε ξανά αυτούσια όλα, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε καμία διαδικασία ανάκτησης αρχείων.

Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να γίνει στην περίπτωση που δεν υπάρχει αντίγραφο ασφαλείας.

Ανάκτηση δεδομένων μετά από διαμόρφωση με εξειδικευμένο λογισμικό

ανακτηση δεδομενων software

Χρησιμοποιώντας ένα αποτελεσματικό λογισμικό, μπορείτε να σώσετε πολλά από τα αρχεία σας. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα για data recovery, πολλά εκ των οποίων διαθέτουν δωρεάν έκδοση. Αν κατεβάσετε τη δωρεάν έκδοση, τότε μπορείτε να προσπαθήσετε να κάνετε τη διαδικασία μόνοι σας στο σπίτι.

Τα περισσότερα προγράμματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, με βάση τα βήματα που περιγράφουμε παρακάτω:

  • Βήμα 1: Λήψη και εγκατάσταση του λογισμικού στον υπολογιστή σας
  • Βήμα 2: Κατά την εκκίνηση του λογισμικού, επιλέξτε «Ανάκτηση αρχείων»
  • Βήμα 3: Επιλέξτε τη μονάδα από όπου πρέπει να ανακτήσετε τα χαμένα δεδομένα και κάντε κλικ στη «Σάρωση» (Scan), για να ψάξει το πρόγραμμα ποια αρχεία είναι δυνατόν να ανακτηθούν.
  • Βήμα 4: Μετά την ολοκλήρωση της σάρωσης, θα δείτε όλα τα αρχεία που ανακτήθηκαν. Μπορείτε να κάνετε κλικ σε αυτά και να τα αποθηκεύσετε στο σημείο που θέλετε στον σκληρό δίσκο.

Σημείωση: Σας προτείνουμε να τρέξετε το πρόγραμμα της ανάκτησης δεδομένων από άλλη μονάδα σε σχέση με αυτή, από την οποία θέλετε να ανακτήσετε τα αρχεία. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιαδήποτε χρήση του σκληρού δίσκου μπορεί να προκαλέσει την επανεγγραφή των αρχείων και τα απωλεσθέντα δεδομένα να χαθούν για πάντα. Το ίδιο ισχύει και για την αποθήκευση των αρχείων που βρέθηκαν με το scan του προγράμματος data recovery. Αν δεν βρήκατε όλα τα αρχεία, τότε ενδέχεται να χρειάζεστε τη συνδρομή επαγγελματία τεχνικού. Συνεπώς, δεν πρέπει να αποθηκεύσετε τίποτα στο διαμορφωμένο δίσκο, μέχρι να γίνει σαφές ποια αρχεία μπορούν να σωθούν.

Μπορώ να πετύχω την ανάκτηση δεδομένων μόνος μου ή χρειάζομαι τεχνικό;

ανακτηση δεδομενων ειδικος

Η επιτυχία της ανάκτησης των δεδομένων μετά από διαμόρφωση εξαρτάται όχι μόνο από τη συμπεριφορά σας και την άμεση παύση της λειτουργίας του υπολογιστή. Μεγάλο ρόλο παίζει και η αξιοπιστία του προγράμματος. Τα δωρεάν προγράμματα που κυκλοφορούν στο internet συνήθως δεν μπορούν να βρουν με τη σάρωση όλα τα αρχεία ή όλους τους τύπους αρχείων. Αυτά που διαθέτουν paid version, όταν τα κατεβάζετε στη δωρεάν εκδοχή τους επιτρέπουν την αποθήκευση μόνο περιορισμένου αριθμού αρχείων.

Συνεπώς, το να προσπαθήσετε μόνοι σας από το σπίτι με κάποιο δωρεάν πρόγραμμα έχει τις περισσότερες φορές χαμηλά ποσοστά επιτυχίας. Επίσης, ενέχει τον κίνδυνο να κατεβάσετε κάποιο κακόβουλο λογισμικό, εφόσον δεν ξέρετε τι να ψάξετε. Για να είναι ασφαλής η ανάκτηση δεδομένων μετά από format και να ανέβουν κατακόρυφα τα ποσοστά επιτυχίας της, απαιτούνται σχεδόν πάντα εξελιγμένα επαγγελματικά προγράμματα και ένας έμπειρος τεχνικός. Η συνδρομή τεχνικού είναι απαραίτητη και αν υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται με το hardware, αν στο format οδήγησε η παρουσία ιού κλπ.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα απώλειας δεδομένων με τα αρχεία σας μετά από format, επικοινωνήστε μαζί μας, για να έχετε το μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης των δεδομένων σας!